Nordmenn i Spania

SKANDINAVERE I SPANIA


Navn
Livia

Hvor lenge har du bodd i Spania? ~ Sedan Oktober 2008

Hvor bor du? ~ Madrid

Blogg: http://swedesinspain.se/

Jobber, studerer eller rammet av krisen med å være arbeidsløs?
~ Jag arbetar på ett spanskt företag där jag har hand om den svenska och amerikanska marknaden. Mina arbetsuppgifter är marketing, översättning, kontakt med kunder och distributörer.Arbetsspråken är spanska, svenska och engelska.

Hva gjorde at du valgte å (å bosette deg) dra til Spania?

~ Min pappa är spansk så enda sedan jag var barn har vi varit här mycket under sommaren. Jag har även varit här som vuxen under 2 perioder av 3 månader. För två år sedan kände jag att jag ville testa hur det är att verkligen bo i Spanien och vara en del av samhället. Jag visste ganska snabbt att Madrid var staden för mig, det kändes som att staden hade den atmosfär som jag sökte.

Er det noe du savner fra Sverige?
~ Ja, jag är vegetarian och saknar därför Quorn- produkter. Jag tycker också att många mataffärer i Spanien har begränsat med varor (om man inte bor nära en stor mataffär som Al Campo, etc.). Överlag är det just olika sorters mat som jag saknar mest! Ibland i relation till andra kan jag sakna vad man kan kalla den gemensamma diskursen som människor från samma land bygger upp. I Sverige följer vi olika normer och alla är underförstått med på det, här händer det ofta att jag får ha långa utlägg om saker och ting, vare sig det gäller politik, samhälle eller andra enklare ämnen. Man får alltså när man gör en liten kommentar ibland förklara sig mer än vad man orkar. Dessutom mer än vad man tror refererar man i sitt dagliga språk till saker som man under hela sitt liv har fått intryck av, just i det land man är uppväxt i, man får sakta bygga upp andra, nya referenser.

Hva syns du om den spanske maten?
~ God, men begränsad för min del eftersom jag varken äter kött eller fisk. Mina favoriter är Salmorejo och Pimentos de Padrón. Min pappa har alltid lagat både svensk och spansk mat samt att jag varit här mycket, därför är inte så många grejer någon överraskning.

Hva er det beste med Spania?

~ Att det är avslappnat och inte så noga med när och hur saker görs. Folk lever mycket större del av livet utanför hemmet det sociala får ta större plats i människors vardag. Sedan personligen gillar jag storstäder, Sverige har ju om man jämför med andra länder inte någon riktigt stor stad. Jag trivs med vimmel och mycket människor, det gör inte mig stressad utan tvärtom.


Hva er viktig i en oppdragelse med to språk/ to kulturer?

~ Min pappa är inte särskilt spansk i hans sätt att tänka om man jämför honom med andra spanjorer i hans generation, kanske är det just därför han trivs så bra i Sverige. Jag tror att det som har haft störst intryck är de resor vi har gjort när jag var barn. Jag har jämnåriga kusiner här och vi har alltid jämfört varandra, deras föräldrar kanske gav en annan uppfostran än mina. Jag har haft en mer fri uppfostran än mina kusiner. Detta är väldigt viktigt, att lära känna andra tankesätt, även om man inte håller med. Vissa saker som jag tycker är helt absurda har jag fått en inblick i och kan då förstå. Angående språket, jag var ganska dålig på spanska som barn då jag bott med min svenska mamma och bara varit hos pappa på helger och lov. Främst var det grammatiken som felade, detta har jag själv tagit tag i och sätt till att banka in reglerna i skallen. Fördelen jag har är känslan för språket och uttal. Eftersom jag hört spanska hela livet är det mycket som jag fått gratis och jag är nu helt flytande i spanska.

Snakker foreldrene dine kun sitt morsmål til deg, synes du det føles rart å snakke svensk i Spania?

~ Min pappa talar både svenska och spanska med mig beroende på tillfälle. På telefon nu när jag bor här pratar vi nästan alltid spanska men ibland om jag är bland folk säger jag något på svenska om jag inte vill att folk ska lyssna:)
Ja, det är underligt att tala svenska i Spanien. Jag har en svensk kompis i södra Spanien så ibland talar jag svenska men i Madrid känner jag ingen svensk eller norsk för den delen. Jag arbetar ju mycket på svenska men i mitt privatliv är det spanska som gäller. Alla mina vänner och min pojkvän är spanskspråkiga.

Annet: hvis du vil legge til en kommentar om det å ha to identiteter, 50%spansk og 50%svensk, er det slik? hvordan har det vært å vekse opp med to språk og to kulturer, positive ting/negative??, kulturforvirring? venner/familie reaksjoner??……….er det lett å glemme seg..begynne å snakke svensk til pappa f.eks eller går det automatisk???

Jag tycker egentligen enbart att det är positivt med att ha föräldrar från olika länder. Jag känner att jag har fått något extra i och med det. Det enda negativa är kanske att när jag var liten så skulle alla alltid fråga mig varifrån jag kom, och jag fick till och med höra saker som svartskalle, och jag fattade ingenting för jag är ju svensk! Samtidigt är jag givetvis annorlunda i Spanien också, alltså på båda platser. Jag verkligen älskar mina två länder, det som är svårt är att någonstans måste man välja. Spanien har nu kommit att bli det landet jag lever och bor i men Sverige är trots allt det landet jag har vuxit upp i och kommer alltid vara det.Vad som händer i framtiden vet inte ens jag!

Les bloogen til Livia her: http://swedesinspain.se/

 

 


Navn Caroline

Hvor lenge har du bodd i Spania?
~ Siden slutten av juli 2009

Hvor bor du? ~Barcelona.

Blogg: http://www.canossa.blogg.no

Jobber, studerer eller rammet av krisen med å være arbeidsløs?
~ Jeg studerer kunst på et av universitetene her..

Hva gjorde at du valgte å (å bosette deg) dra til Spania?
~ Jeg har alltid hatt lyst til å studere i utlandet, og valgte Spania fordi det har et varmere klima, et språk som mange rundt om i verden snakker og ikke er for langt fra Norge.
I tillegg til at Barcelona + kunst = sant.. 😉

Er det noe du savner fra Norge?
~ Jeg savner selvfølgelig familie, kjæreste og venner.. Og ikke minst kaldt friskt vann i springen! Syns også at ting til tider kan være litt vel rotete eller at ting går litt tregt.. Mañana, mañana kulturen er veldig tydelig.

Hva syns du om den spanske maten?
~ Jeg elsker mat fra ulike kulturer, og har absolutt ikke noe imot den spanske heller. Det finnes vel ikke noe bedre enn å sitte og småspise tapas sammen med gode venner utover kvelden til natten er et faktum? Det er noe vi må bli flinkere til i Norge. Maten skal ikke slukes, den skal nytes.

Hva er det beste med Spania?
~ Det beste med spania er klimaet, varmen i både temperatur og mennesker. De fleste man møter er så positivt innstilt til å hjelpe deg. Selv om det er en del kjeltringer i en turistby som Barcelona, er det også her mange utrolig koselige og hjelpsomme mennesker. Så ikke vær redd en spanjol!

Les mere om Canossa i Barcelona i her

Navn Mariell Karlsson

Hvor lenge har du bodd i Spania?
~ Siden august 2009.

Hvor bor du? ~ I sentrum av byen Valencia.

Blogg: www.mariellkarlsson.blogg.no

Jobber, studerer eller rammet av krisen med å være arbeidsløs?
~ Jeg studerer 2. Bachillerato ved IES Luis Vives i Valencia.

Hva gjorde at du valgte å (å bosette deg) dra til  Spania?
~ Drømmen om å mestre enda et språk var hovedgrunnen til at jeg valgte å dra til Spania. Men også det å lære mer om meg selv, bli mer selvstendig og se ting fra et annet perspektiv. Tanken om å oppleve noe annet, nytt og spennende virket fristende.

Er det noe du savner fra Norge?
~ Ja, savner familie, venner, hjemmet mitt og små høydepunkt fra den norske hverdag. For å være ærlig, så savner jeg det meste med Norge, men tingen er at når jeg kommer tilbake til Norge, så er jeg rimelig sikker på at jeg kommer til å savne det meste med Spania også. Begge land byr på forskjellige ting, så selv om jeg sier at jeg savner alt ved Norge, så blir det litt feil ettersom jeg kommer til å savne alt ved Spania når jeg kommer hjem igjen. Men sånn er livet, man kan ikke få i både pose og sekk, så jeg får prøve å kombinere litt i framtiden. Men det er de små hverdagslige ting som er typisk for Norge at jeg savner når jeg sitter her nede i sør, familiestunder om kveldene, være med venner på norsk vis, fyre i peisen og å ha det varmt innendøs etc.

Hva syns du om den spanske maten?
~ Den spanske maten har sin helt egen sjarm. Det første jeg må nevne er vel “Pan con aceite;” Brød med olivenolje, gjerne toastet. Dette er noe spanjolene bruker til alt, og som jeg er blitt veldig glad i. Ellers har jeg to andre favoritter også; Paella på valenciansk vis (uten sjømat, bare med kjøtt og grønnsaker) og Arroz al horno. Jeg som er vant til et norsk kosthold må inrømme at jeg savner en solid middag dynket i saus, men sett i fra en annen vinkel så er spanjoler mye flinkere til å spise sunt. Jeg er så og si alt-spisende så matvanene her i Spania har ikke vært noe problem. Spanjoler spiser god mat, men det gjør jammen meg vi i Norge også!! På hver vår måte, såklart.

Hva er det beste med Spania?
~ Det er mye som er bra med Spania. Først og fremst det spanske språk. Spanjoler lever et mye mer avslappet liv, så jeg har hengt meg på, og har svært få forpliktelser her nede i forhold til livet mitt i Norge. Jeg gjør ting når det passer meg; mañana, mañana. Folk er veldig hyggelige, imøtekomne, høflige og hjelpsomme her og slår gjerne av en prat uansett hvem det er de støter på. To kyss er obligatorisk og de er ikke redd for å vise at de bryr seg om hverandre og er glade i hverandre selv i en travel hverdag.

Noen spesielle ting du har lagt merke til med spanjoler og med Spania?
~ Det er mange forskjeller mellom spanjoler og nordmenn. Flere forskjeller enn jeg på forhånd trodde. Mange av forskjellene merker en ikke før man er i Spania og opplever det selv, men skal prøve å sette ord på noen spesielle ting med spanjoler. Spanjoler har generelt en avslappet holdning til livet, de er pratsomme og åpne. De er avhengige av foreldrene sine til de er godt voksne. Alder varierer såklart, men gjennomsnittlig er de mer avhengige av sine foreldre selv om de er voksne. Formulert på en annen måte: Spanske barn/ungdommer er mer barnslig enn jevnaldrende nordmenn. De blir fulgt til skolen selv om de i teorien er gamle nok til å gå alene, spanske foreldre er “strengere” enn norske og passer godt på at barna presterer på skolen og at de studerer nok i hverdagene. Stryker de på prøver venter det som regel en form for husarrest (selv om de gjerne er passert 18 år). De viser stor respekt for hverandre enten det er jevnaldrende venner, lærere, foreldre eller andre personer. By-spanjolene er flinke til å inkludere hverandre og jeg føler meg som en av dem når vi går ut sammen. (Har hørt andre historier om spanjolene som lever i “puebloer,” små landsbyer om at de kan være noe mer “lukket” enn de som bor i byene”), men jeg har ikke hatt noe problem med å føle meg utenfor. De er også veldig hjelpsomme og tålmodige når det kommer til å lære bort språket sitt. Er det uttrykk eller ord jeg ikke forstår, tar de seg mer enn gjerne tid til å forklare.

Hva er dine planer?

~ Jeg er her i Spania som utvekslingsstudent skoleåret 2009/2010. Som dere sikkert har forstått så er jeg veldig glad i Norge, men jeg begynner også å bli veldig glad i Spania. På alle temaene når det gjelder å sammenligne Norge og Spania, så finner jeg meg selv midt i mellom. Jeg motsier meg selv hele tiden, fordi jeg ikke greier å bli enig med meg selv om hva som er best – skulle gjerne sagt som Ole Brum; Jatakk, begge deler! Jeg er glad jeg fikk muligheten til å gjøre det jeg nå gjør – altså å dra helt alene til Spania et år. Jeg har lært utrolig mye både om spanjoler og deres måte å leve på i og med at jeg bor hos en spansk familie. Det har vært en del nye utfordringer med tanke på språk og lignende, men det å klare en utfordring gir en god følelse. Språkproblemet mitt er i hvert fall løst, nå håper jeg at jeg i framtiden vil få mye bruk for mitt nye språk. Når skoleåret er omme vender jeg nesen tilbake mot Norge for å fullføre videregående skole, hva som skjer etter det vil tiden vise. Trives godt i Spania, trives også godt i Norge.
Les mere om Mariell i Valencia i bloggen hennes:
www.mariellkarlsson.blogg.no

—————————————————————————————————————————————————-

Sashana

Sashana Askjellerud

Hvor lenge har du bodd i Spania?
~ 3 år

Hvor bor du? ~ Jeg bor i Jerez de la Frontera, en by med 203.000 innbyggere. Byen ligger i provinsen Cadiz i Andalucia; 1 times kjøring sørover fra Sevilla og 2 timer vestover fra Malaga.

Jobber, studerer eller rammet av krisen med å være arbeidsløs?
~ Jeg jobber som oversetter, fra engelsk, tysk og spansk til norsk; holder kurs i transformering av sceneskrekk (for pianister, dansere, sangere og andre sceneutøvere); holder kurs i terapeutisk dokkelaging; utvikler turer for nordmenn (i samarbeid med Europatur.no) og skriver på en bok om fredsutvikling og transformering av konflikter.

Hva gjorde at du valgte å bosatte deg i Spania?
~ Den spanske måten å være på interesser meg.

Er det noe du savner fra Norge? ~ Lyse sommernetter!

Hva syns du om den spanske maten? ~ Den er fantastisk! Liker en å lage mat selv, er ferske råstoffer alltid tilgjengelige, og ønsker en å spise ute, kan en alltid finne en restaurant eller bar som byr på herlige måltider som passer både den velstående og den med en slunken pengepung.

Hva er det beste med Spania? ~ Det beste for meg ved Spania, eller Andalusia spesielt, er at her er det mye å lære! Sør-Spania befinner seg i ytterkanten av Europa, eller i skjæringspunktet mellom Europa og Afrika,- det tar en halvtime å krysse stredet, – og her har mange folkeslag gjennom tidene kommet i land på erobringstokter og oppdagelsesreiser. Den siste erobringen, den arabiske, varte i flere hundre år og har satt sine spor spesielt i Andalusia; eller al-Andalus. Vi finner arabiske gjenklanger i stedsnavn, musikk, mat og ikke minst i den typiske andalusiske byggeskikken med et åpent patio (terasse) midt inne i bygningen som tjener som en fellesplass for alle som bor rundt det. Historien forteller også om det interessante fenomen at her, ved den vestlige enden av Middelhavet, bodde muslimer, kristne og jøder i fredelig sameksistens; noe som ser nærmest umulig ut på dagens østside av Middelhavet. Skal tro hva oppskriften var?

Noen spesielle ting du har lagt merke til med spanjoler og med Spania? ~ Spanjoler har alltid tid til å slå av en prat, med hvem som helst, kjent eller ukjent. De har alltid tid til å være sosiale og til å feire gamle og nye tradisjoner.


Hva er dine planer?
~ Jeg fortsetter å bo her inntil den dagen livet flytter meg til et annet sted!

Les mer om Sashana Askjellerud her

—————————————————————————————————————————————————-

 

master

Hvor lenge har du bodd i Spania?– Snart bodd her i 5 år

Hvor bor du? – Jeg bor i Huelva, en by som har rundt 145.000 innbyggere. Byen ligger nært både Sevilla og Portugal (Algarvekysten) (ca 1 timers kjøring).

Jobber, studerer eller rammet av krisen med å være arbeidsløs?– Jobber for en nettside som formidler ferieboliger i Spania. Det er enkelt sagt en nettside som setter i kontakt de som vil leie ut et feriehus og de som vil feriere i Spania med å enten leie en villa, et feriehus en leilighet etc.rundt om i hele Spania.

Hva gjorde at du valgte å bosatte deg i Spania?- Første gang jeg var i Spania var gjennom et reiselivskurs som jeg tok i Valdelagrana. Etter de 3 månedene som kurset varte besteme jeg og ei vennine for at vi ville dra tilbake. Etter noen månder med hard jobbing i Norge reiste vi tilbake gjennom “Leonardo programmet” hvor vi jobbet på hver vår restaurant i Sevilla. De siste månedene var jeg ganske lei av Spania, men begynte å finne tonen med en spanjol. Hver måned ringte jeg hjem med samme beskjed; jeg blir en måned til. Og her bor jeg fortsatt jeg og spanjolen.

Er det noe du savner fra Norge?– Savner familien min, gå turer med tantebarn, middager og ettermiddagslurer med farmor, salt godteri, lettmelk, og brunost og om sommeren savner jeg Norge.

Hva syns du om den spanske maten?– Jeg elsker den! I begynnelsen likte jeg ingenting, den var så annerledes enn den norske maten. Tror jeg kom til Spania uten å like verken løk, olje, edikk så livet var vanskelig. Nå elsker jeg maten her og spesielt godt liker jeg å gå ut å spise tapas. Der er kanskje enkelte ting jeg ikke spiser som snegler for eksempel.

Hva er det beste med Spania?-For meg er det beste et bra klima som gjør at det er masse liv i gatene. Setter også stor pris på at hvis jeg f.eks handler på markedet kommer man ofte i samtale med noen, jeg liker godt å overhøre samtaler som for eksempel oppskrifter eller andre ting som folk prater om. Det er også artig å følge med når to kjente møtes i gatene, mennene vil også til tider gi hverandre masse klemmer. Spanjolene er veldig hygggelig og lett å komme i kontakt med. Det er kanskje ikke alltid like lett å ta et skritt videre å etablere vennskap. En ting jeg husker fra begynnelsen når jeg bodde her var at folk laget åpne avtaler, ”ja vi møtes her i morra kl 17,” en gang var jeg den eneste som møtte. Men det er en rein kulturforskjell som jeg nå er klar over. Det er veldig givende å bo i utlandet, jeg har vært heldig å har blitt kjent med masse kjekke folk. Det er utrolig at man må nesten bo litt i utlandet for å begynne å sette pris på ting i hjemlandet. Jeg har også blitt en liten turist i Norge, tar til og med bilde rundt mitt eget barndomshjem fordi jeg nå ser hvor utrolig fint det er. Husker en gang jeg kom hjem og var i Ålesund ilag med tantebarnet mitt, og vi traff på ei venninne som jeg ikke hadde sett på en evighet, og jeg hev meg over og ga de “spanske kyssene”, ett på hvert kinn, og det blei jo litt rart… Jeg vil så klart alltid være norsk og alltid en “priviligert” utlending (i forhold til mange) i Spania (hvis jeg fortsetter og bo her så klart) men hva skjer når jeg har bodd lengre i Spania enn i Norge? Det er iblandt litt forrvirrende og er veldig knyttet til identitet.

Noen spesielle ting du har lagt merke til med spanjoler og med Spania?– Det er utrolig mange ting som jeg kunne har sagt her, familien er veldig veldig viktig i Spania åsså er det den store klimaforskjellen som gjør at vi har to vidt forskjellige livsstiler. Nordmenn bor mest i husene sine og Spanjoler bor mest i gata. De spanske husene er for eksempel ikke noe særlig isolert og som regel må man kle på seg når man går inn og kle av seg når man går ut. En annen ting de også alltid gjør i Spania er kun å ha lys på i rommet hvor de oppholder seg. Jeg får høre det av mine tantebarn når jeg er hjemme “tante du må slutte å skru av lysene”. Selv om man bruker masse strøm så er det kanskje en kulturting at siden Norge plages av masse mørketid må man ha på masse lys når man er inne. Jeg bruker å tenne en del stearinlys også i Spania, og det er ikke de vant med i det hele tatt. Spanjoler tenner kanskje stearinlys en gang i året. En annen merkbar forskjell er at spanjoler generelt sett snakker utrolig høyt og hvis de snakker med en utlending snakker de enda høyere. (man må nesten be de, ikke høyere, bare litt saktere “por favor”)

Hva er dine planer?- Slik det ser ut no trives jeg veldig godt i Spania og vil fortsette å bo her, har ingen planer om å flytte til Norge men drar hjem i Mai og blir der en måned, så det gler jeg meg veldig til. Jeg får til og med meg 17 mai og konfirmasjon så da regner jeg med å få sett hele familien. Ellers så planlegger jeg å få besøk i Spania av min søster og min bror i sommerhuset til min ”svigerfar” som skal seile i 3 måneder og vil låne meg huset. Det blir en bra sommer, huset har en nydelig utsikt bare noen meter fra badestranden.

www.kompass.com

SPANJOLER I NORGE

Slik ser spanjolene på Norge
Miguel Alvarez Loira.

Utlendinger bosatt i Norge forteller om sine norske favorittsteder.

Miguel Álvarez Loira
Alder: 28 år.
Yrke: Strukturingeniør I firmaet Teknisk Data.
Kommer fra: La Coruña, Spania.
Har bodd i Norge: Fra 2007.

Dette skulle jeg hatt mer av i Norge:Større utvalg i matbutikkene. Vi har større butikker og langt større mangfold i matbutikkene enn dere har her. Men prisene er ikke så høye som dere ofte klager over, tenk på lønnsnivået her i landet.Salg og servering av alkohol. Jeg har aldri skjønt de strenge restriksjonene på alkohol, og at det ikke er mulig å kjøpe seg en flaske vin i butikkene. At barene må stenge klokken 3 om natten, er også uvanlig for oss spanjoler.Spanjolen Miguel er imponert over Lofoten og fjordene på Vestlandet, men er også glad i mer alminnelige steder i Norge.

Miguel Álvarez Loira reiste til Norge for to år siden fordi han hadde fått seg ingeniørjobb i et norsk/spansk firma i Sandnes.
– Firmaet gikk det ikke så godt med, men jeg fikk meg ny jobb og flyttet til Oslo. Og her skal jeg bo, i alle fall et år eller to til, sier 28-åringen fra den galiciske hovedstaden La Coruña. Han fikk seg jobb i Oslo, men hadde som spanjoler flest ikke store kunnskaper om landet før han kom hit.

– De kjenner norsk laks og torsk, og kanskje fjordene. Det er det, sier Miguel.

Nå som kan har bodd en tid her i landet, har han merket seg blant annet forskjellen i alkoholpolitikk.

– Jeg har aldri skjønt de strenge restriksjonene på alkohol, og at det ikke er mulig å kjøpe seg en flaske vin i butikkene. At barene må stenge klokken 3 om natten, er også uvanlig for oss spanjoler.

– Da er nordmenn flest langt bedre kjent med Spania?

– I høyeste grad, men det hjelper ikke meg særlig når jeg forteller at jeg kommer fra La Coruña i Nord-Spania. De som er interessert i fotball, kjenner ofte til fotballklubben med samme navn. Ellers er det ikke mye folk flest vet om provinsen jeg kommer fra. Og det er ikke så rart; nordmenn flest reiser jo til Solkysten eller til øyene. Der er dere derimot veldig godt kjent.

Han synes nordmenn er veldig hyggelige og lette å komme i kontakt med, og er imponert over hvor vakkert Norge er.

– Hvis du fikk en spansk venn på besøk i morgen, hva ville du vise vedkommende?

– Norge er så variert. Lofoten tar pusten av deg og må være et av de vakreste stedene på Jorden. Fjordene på Vestlandet er også imponerende. Oslo er en trivelig by med mange muligheter. Men jeg liker også godt alminnelige norske steder som for eksempel Hvaler – et flott rekreasjonsområde, spesielt når det er fint vær. Jeg var i vannet, men badet ikke! sier Miguel.

Han synes også levestandarden i Norge er høy.

– Dere har en stor middelklasse. Hjemme i Spania er forskjellen på dem som er fattige og rike mye større enn her, så dere har tatt endel politiske grep for utjevning som er sunne. Jeg tviler på om vi noen gang kommer dit dere er når det gjelder økonomisk likestilling.

– Som spanjol pleier du vel mye omgang med det spanske miljøet i Oslo?

– Nei, jeg er i grunnen ikke spesielt opptatt av det. Jeg har endel med mine egne landsmenn å gjøre, selvsagt. Men jeg har venner fra Ungarn, USA, Finland og England som jeg vel så ofte er sammen med.

– Mange nordmenn vil hevde med tyngde at den spanske maten er mer spennende enn vår?

– Ikke uten videre. Jeg har smakt mye, og har stort sett likt det jeg har fått. Jeg har smakt både pinnekjøtt og smalahove, som har en smak og et utseende jeg skjønner mange ikke-nordmenn steiler over. Jeg synes det smakte godt. Ja, hjemme i Galicia er det også vanlig å spise grøt, som hos dere med sukker og kanel. Men selvsagt savner jeg den spanske maten.

– Mange utlendinger sulter ihjel av den spartanske norske brødskiven til lunsj?

– Det jeg liker med den norske lunsjen, er at den spises rundt klokken 11 på formiddagen og ikke ved 14-tiden som hjemme i Spania. Men jeg spiser brødskive, frukt eller varm mat etter behov. At vi spiser såpass tidlig, gjør at vi kan reise hjem fra jobb ved 16-tiden. Hjemme kan vi jobbe helt frem til 20-21-tiden og ha middag klokken 22.

logo nuevo

Språkskoler i Spania:

Utvekling til Spania?

Jobber i Spania
Jobber fra NAV (02/07/2009)

Leie leilighet i Spania:
http://www.feriebolig-spania.no

6 comentarios Add your own

 • […] NORDMENN I SPANIA […]

  Responder
 • 2. Canossa  |  23 marzo 2010 de 6:44 pm

  Navn: Caroline
  Hvor lenge: Siden slutten av juli 2009
  Hvor? Barcelona.
  Blogg: canossa.blogg.no
  1. Jeg studerer kunst på et av universitetene her.
  2. Jeg har alltid hatt lyst til å studere i utlandet, og valgte Spania fordi det har et varmere klima, et språk som mange rundt om i verden snakker og ikke er for langt fra Norge.
  I tillegg til at Barcelona + kunst = sant.. 😉
  3. Jeg savner selvfølgelig familie, kjæreste og venner.. Og ikke minst kaldt friskt vann i springen! Syns også at ting til tider kan være litt vel rotete eller at ting går litt tregt.. Mañana, mañana kulturen er veldig tydelig.
  4. Jeg elsker mat fra ulike kulturer, og har absolutt ikke noe imot den spanske heller. Det finnes vel ikke noe bedre enn å sitte og småspise tapas sammen med gode venner utover kvelden til natten er et faktum? Det er noe vi må bli flinkere til i Norge. Maten skal ikke slukes, den skal nytes.
  5. Det beste med spania er klimaet, varmen i både temperatur og mennesker. De fleste man møter er så positivt innstilt til å hjelpe deg. Selv om det er en del kjeltringer i en turistby som Barcelona, er det også her mange utrolig koselige og hjelpsomme mennesker. Så ikke vær redd en spanjol!

  Responder
 • 3. Nordmenn i Spania « Blogg om Spania  |  23 marzo 2010 de 9:45 pm

  […] Nordmenn i Spania […]

  Responder
 • 4. Test dine spanskkunnskaper her | AbsoluttSpania  |  27 noviembre 2010 de 9:55 pm

  […] “Jag tycker egentligen enbart att det är positivt med att ha föräldrar från olika länder. Jag känner att jag har fått något extra i och med det. Det enda negativa är kanske att när jag var liten så skulle alla alltid fråga mig varifrån jag kom, och jag fick till och med höra saker som svartskalle, och jag fattade ingenting för jag är ju svensk! Samtidigt är jag givetvis annorlunda i Spanien också, alltså på båda platser. Jag verkligen älskar mina två länder, det som är svårt är att någonstans måste man välja. Spanien har nu kommit att bli det landet jag lever och bor i men Sverige är trots allt det landet jag har vuxit upp i och kommer alltid vara det.Vad som händer i framtiden vet inte ens jag!” Les hele intervjuet her […]

  Responder
 • 5. Victor  |  19 febrero 2014 de 8:42 pm

  Kanskje det fins noen som vil utveksle norskspråk for spansk via internett. Jeg er en Spank fra Barcelona som bor i Norge. Jeg trenger å forbedre skriflig språk. Hvis du er interessert skriv meg til http://victortanibur.blog.com/wp-admin/bc-my-sites.php ;). Hva jeg vill er at vi korrigerer hverandres skrifligspråk, ;).

  Responder
 • 6. myrthel  |  20 febrero 2014 de 7:51 am

  Hei Victor, gracias por tu comentario. Que tal la vida en Noruega? Me parece una idea muy buena la creación de un blog para mejorar el idioma. Sí quieres mandame tus redacciónes (textos de 15 frases) y cuando tenga tiempo te lo corrigo.
  Estoy segura de que encuentras alquien que quiere intercambiar idioma . Sí quieres hablar con migo puedes hacerlo a traves del skype. Un Saludo

  Responder

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


A %d blogueros les gusta esto: