Røyking forbudt i Spania:2011

2 enero 2011 at 8:30 pm Deja un comentario


Den som skal ta seg en blås på ferie i Spania etter nyttår, må gjøre det utendørs. (Foto: Katrine Nordli)Den som skal ta seg en blås på ferie i Spania etter nyttår, må gjøre det utendørs. ( Foto: Katrine Nordli )

KILDE: AFTENPOSTEN

Dårlig nytt for røykeglade spaniaturister

 

Den spanske regjeringen gir blaffen i de voldsomme protestene fra røykerne og reiselivsnæringen, gjør kort prosess og innfører forbud mot å røyke inne i alle offentlige fellesrom fra nyttårsaften av.

Når den liberale røykelovgivningen nå opphører, er Spania det foreløpig siste av de populære ferielandene som tar et aktivt skritt mot sigarettrøyking.

Askebegre forsvinner

Spanias nye lov innebærer at askebegrene forsvinner både fra restauranter, kafeer, puber, hoteller og flyplasser. Alle steder der det til nå har vært lovlig å ta seg en blås, blir fra 1. januar 2011 omfattet av den nye spanske offensiven.

Dermed følger Spania land som Tyrkia og Hellas, som for et par år siden gikk til samme skritt. Også der skjedde det til voldsomme protester – først og fremst fra landets egen befolkning. Senere har kritikken forstummet.

Ønsker røykfritt

Spanias nye lov betyr i praksis at den nåværende røykeloven, som gir eierne av små restauranter og kafeer på mindre enn 100 kvadratmeter lov til å la gjestene få ta frem sigarettpakken, rett og slett fjernes.

Landets offensive helseminister, som har frontet antirøykekampen, har gjort det klart at reiselivet ikke har stort å frykte fra sine gjester.

– Stadig flere turister er også på jakt etter røykfrie arealer, sier hun og viser dessuten til at 70 prosent av spanjolene ønsker et totalforbud velkommen.

Helseministeren har heller ikke unnlatt å fremholde at andre land med masseturisme har innført restriksjoner på offentlig røyking uten at dette har påvirket turistbesøket negativt. Hun fremholder at land som Storbritannia, Tyrkia, Frankrike, Italia, Argentina, Chile og Mexico har gjennomført vellykkede innstramninger på røyking.

Fortsatt lov

De eneste stedene det etter årsskiftet vil være lov å ta seg en blås, er uterestauranter, uteterrasser og sportsarenaer.

Hotellnæringen i Spania har aktivt motarbeidet røykeforbudet, og hotellforbundet på Kanariøyene har kalt loven barbarisk og fremholdt at den vil føre til et ras av konkurser for mindre barer og kafeer. Eierne av over 300000 kafeer og restauranter i Spania gikk sammen om å lage en underskriftsprotest, men heller ikke dette gjorde spesielt inntrykk på helseministeren.

– Forbudet vil føre til ruin for mange barer og restauranter fordi folk ikke lenger vil oppsøke disse utestedene når de ikke får lov til røyke der, har restauranteierne hevdet.

Godtar

Charterbransjen i Norge frykter ikke at den nye loven skal gi færre reisende.

– Selvsagt kan det finnes noen som nå dropper Spania som følge av røykeinnskrenkningen, men nordmenn er så vant til å forholde seg til ulike lands lovgivning at dette tror jeg blir uproblematisk, sier Christian Grønli, sjef for Norges største reisearrangør, Ving.

Fastboende nordmenn i Spania har også en avventende holdning.

– De aller fleste restaurantene og barene har et uteareal hvor røyking er tillatt, og det er jo der de fleste sitter også i dag. Temperaturen også på vinteren er helt grei for røykeaktiviteter utendørs, sier lederen for Nordisk Forening på Lanzarote, nordmannen Ola Kjeldstad.

Anuncios

Entry filed under: Nyheter. Tags: , , .

Fuerteventura, Kanariøyene Gran Canaria

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorías

Vennligst skriv inn din e-mail adresse her

Flickr Photos

Feeds

enero 2011
L M X J V S D
« Dic   Feb »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Statistikk

wordpress statistics


A %d blogueros les gusta esto: