Diskusjon: Spania

27 diciembre 2010 at 1:18 pm Deja un comentario


 

Reino de España
Kongeriket Spania
Flagg

VåpenKart over Reino de España

Jul i Spania

Av Torgeir Larsen Kilde: blogg.regjeringen.no

Hva fungerer i Spania, hva fungerer ikke? Les ulike erfaringer fra folk som har disse ulike erfaringene i Spania: Hva er din erfaring?

Jula er høytid, tradisjon, samvær – og mat. Det spanske kjøkkenet er suverent, men spanske julereker, julelam eller besugo (klassisk spansk  ”julefisk”)  får ikke fram den store julestemningen hos oss nordmenn.

For de av oss som holder til i Madrid er det Costa Blanca eller Costa del Sol som gjelder  – der er det norsk julemat å få tak i.  Selv bunkret jeg opp fem kilo pinnekjøtt i forbindelse med et førjulsbesøk til norske institusjoner, organisasjoner og foreninger langs den spanske kysten i sør. Like over nyttår drar jeg til Kanariøyene – det tredje stedet i Spania med store grupper fastboende nordmenn.

Det er om lag 50.000 norske statsborgere som bor helt eller deler av tiden i Spania, og det er flere sjømannskirker og norske skoler her enn i noe annet utland. Bildet av nordmenn i Spania har ofte vært preget av historier om trygdemisbruk eller sosiale problemer.  I en norsk befolkning på størrelse med Fredrikstad er det selvsagt problemer – men ikke mer enn hjemme i Norge. Antagelig mindre!

Nordmenn i Spania er en uensartet gruppe – fra pensjonister, mennesker som flykter fra kulda på grunn av helsa, via oljearbeidere som etter skiftjobbing i Nordsjøen drar hjem til Spania –  til nordmenn som har levd her lenge, startet virksomhet og integrert seg i det spanske eller internasjonale samfunnet her.  Du finner den ”isolerte”  nordmann som ikke ønsker eller ser behovet for å lære spansk – men du ser også flere nordmenn som behersker språket godt.

Likevel – de norske institusjonene og foreningene langs spanskekysten er viktige for nordmenn her.  Ikke minst nå som det lir mot jul. Slik var det i Brooklyn for 100 år siden blant utvandrede nordmenn der – og slik er det blant utflyttede nordmenn i Spania i dag.

De sju norske sjømannskirkene i Spania vil fylles opp denne uka – i Torrevieja samler julegudstjenesten normalt 800 mennesker (i en katolsk kirke som lånes hver jul for å få plass).  Norske klubber og foreninger er sosiale samlingsteder – og står på for medmennesker som trenger en hånd.  I Alfaz del Pi møtte jeg en nystartet frivillighetssentral – etter mønster fra frivillighetssentralene i Norge.  Et stort antall frivillige som på dugnad hjelper de som trenger det mest.

Når juleklokkene ringer fredag, er det ikke bare julematen som mange nordmenn i Spania vil ha til felles med de der hjemme i Norge.  Praten om været vil garantert gå livlig for seg her som i Norge.  Få snakker mer om været enn oss nordmenn, og godt vær er aldri bedre enn når andre har dårlig vær.  Varselet om tjue kuldegrader over store deler av Norge på selveste julaften vil derfor neppe legge en demper på den norske julestemningen i Spania!


 

 

Anuncios

Entry filed under: Jul-Navidad. Tags: , , , , , .

Nyttårsforsett; reise mer? Sevilla

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorías

Vennligst skriv inn din e-mail adresse her

Flickr Photos

Feeds

diciembre 2010
L M X J V S D
« Nov   Ene »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Statistikk

wordpress statistics

RSS Absolutt Spania

  • Se ha producido un error; es probable que la fuente esté fuera de servicio. Vuelve a intentarlo más tarde.

A %d blogueros les gusta esto: