Nyttårsaften i Spania

14 diciembre 2010 at 12:04 pm Deja un comentario


Nedtellingen til jul har startet, selv om får å åpne opp julepresangene i Spania må vente helt til 6 Januar. Skal du feriere i Spania? Hvis du skal feire ilag med spanjoler, vil noe av dette vente deg. Hva gjør spanjolene på nyttårsaften?

12 Druer

12 druer

Nyttår i Spania er kjent som “Nochevieja” og er både en familiefest hvor det feires til lang ut på natten. Jeg spurte noen spanjoler hva som var den viktigste familiedagen for dem, julaften eller nyttårsaften og da svarte de faktisk at nyttårsaften var den største familiedagen.

31. desember starter som regel med en stor familie sammenkomst hjemme med masse mat og familien pyntet til fest. I de hjemme jeg har feiret har det variert fra stor fest og mye mat. I de hjemmene hvor jeg har feiret nyttårsaften har maten variert fra år til år , men det er vanlig at de starter med har forretter som reker (med strødd salt over) nydelig god spansk spekeskinke, ulike oster, etc. etc. Når klokken nærmer seg 24.00 samles familien rundt TV med hver sine 12 druer i hendene. Når du er i Spania på nyåret er det er svært viktig å ha de 12 druer for streiken fra midnatt. De 12 druene blir spist én etter én med nedtellingen av de 12 siste sekundene før klokken slår 24.00, dette skal bringe lykke for det kommende året. Druene representerer månedene av året, så for hver spiste drue vil det bringe en måned av lykke. Spising av druer er en lang tradisjon, og du vil se at supermarkededene er fyllt med druer i dagene fram til nyttår.  I Norge er det; sørg for å få gløggen din i tide, i Spania er det druene som gjelder. Butikkene selger faktisk egne små konfekt-aktige bokser som inneholder nøyaktig 12 druer.(for de som ikke kan telle)  Men det er ikke bare tull, man bør faktisk sørge får å renske sine druer rene for steiner, og ha for hånden noen druer som ikke er alfor store. Det kan være ganske vanskelig å spise 12 druer på 12 sekunder! Tradisjonen startet fro ca 100 år siden,i Alicante var det et stor overskudd i produksjonen av druer og druene ble gitt bort, og i dag er dette noe av det mest typiske for alle spanske hjem.

Puerto Del Sol, Madrid på nyttårsaften.

Tusenvis av personer samles på Puerto del Sol i Madrid, hvor druene spises samlet. Dette blir direktesendt, hvor programlederne passer på tiden slik at tv titterne kan spise druene samtidig. Programlederne spiser så druene på direktesendt fjernsyn. Ved midnatt skåles det med Champagne (eller Cava) og feiringen fortsetter til langt ut på natt. Det blir sendt opp fyrverkeri i enkelte deler av landet, men dette pleier å være i de større byene.

Populære TV Verter ønsker tv-seerne et godt nytt år.

Rødt undertøy…bringer lykke

Ja, det er sant, en annen tradisjon i Spania på nyttårsaften er å ha på seg rødt undertøy. Det røde undertøyet bør være gitt til deg i gave og du skal ha det på deg på nyttårsaften, dette er å bringe lykke for de kommende 12 månedene. På alle kjøpesenter, markeder, og butikker finner du rødt undertøy som blir solgt ut før nyttår. Tradisjonen går tilbake til middelalderen da det ble forbudt å bruke rødt fordi det ar forbundet med hekseri, djevelen og blod.  Men folket brukte rødt undertøy (det kunne ikke bli sett)fordi de trodde at rødt var et symbol på liv, spesielt i de mørke vintermånedene.

I landsbyen La Font de la Figuera nær Valencia har de et “Undertøy Løp” hvert år! Lokalbefolkningen stripper ned til undertøyet og springer gjennom gatene for å feire nyttår, hvis du ønsker å delta husk at du må ha rødt undertøy!

Anuncios

Entry filed under: España jul navidad. Tags: , , , , , , , , , , , , , .

Valencia guide Loteria de Navidad

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorías

Vennligst skriv inn din e-mail adresse her

Flickr Photos

Feeds

diciembre 2010
L M X J V S D
« Nov   Ene »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Statistikk

wordpress statistics


A %d blogueros les gusta esto: