Omfattende streik i Spania- fly til Spania kansellert

28 septiembre 2010 at 11:21 pm Deja un comentario


Streik i Spania stanser SAS-flyginger
Vi har to fly som skulle gått til Spania. Det ene til og fra Alicante og det andre til og fra Las Palmas. Begge disse kanselleres, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NA24.
Til sammen blir 550 passasjerer rammet av kanselleringene. Den 24 timer lange generalstreiken kommer som et resultat av den spanske regjeringens nye arbeidslivsreform. De spanske fagforeningene mener den gir arbeiderne altfor dårlige vilkår.
Foreløpig har Norwegian ikke planer om å gjøre noe med selskapets åtte fly til Spania onsdag.
– Vi planlegger å gjennomføre flyprogrammet vårt som normalt, men det kan hende at det blir forsinkelser og i verste fall kanselleringer. Men statusen vår nå er at flygingene går som normalt, sier kommunikasjonsrådgiver Lasse Sandaker-Nielsen.
SAS tok tirsdag ettermiddag kontakt med de passasjerene som blir rammet av onsdagens fire kanselleringer for å få dem booket om. Norwegians kunder vil bli kontaktet med en gang det blir snakk om kanselleringer, sier Sandaker-Nielsen.
Ifølge Forbrukerrådet har passasjerer krav på mellom 250 og 600 euro ved kanselleringer.

En omfattende streik i Spania onsdag får store konsekvenser for norske flyginger. SAS kansellerer sine avganger til og fra Alicante og Las Palmas.

Spania: Spenning før generalstreiken

frifagbevegelse.no/
Spania: – En helt nødvendig streik for demokratiet, sier lederne for de to største faglige landsorganisasjonene i Spania, UGT og CCOO før onsdagens generalstreik.Forholdet mellom den sosialdemokratiske regjeringen med statsminister José Luis Rodriguez Zapatero i spissen og UGT (Unión General de Trabajadores) og CCOO (Comisiones Obreras) har vært iskaldt siden regjeringen i juni innførte nye reformer på arbeidsmarkedet. Reformene gjør det lettere og billigere for arbeidsgivere å sparke ansatte.

Partene i arbeidslivet hadde i to år resultatløst forhandlet om nye reformer, før Zapatero på forsommeren skar igjennom og innførte de nye reglene over hodet på de fagorganiserte.

Spanske kutt
• Arbeidsmarkedsreformer skal gi et mer fleksibelt arbeidsmarked med lettere adgang til å sparke og tilsette arbeidstakere på kortidskontrakter (se artikkelen).
• Regjeringen la i januar fram en spareplan på 50 milliarder euros (400 mrd. kroner).
• Regjeringens skal spare 15 milliarder euros (120 milliarder kroner – fem mrd. i inneværende år og 10 mrd. neste år) på de offentlige budsjettene. Det betyr bl.a. en gjennomsnittlig lønnsreduksjon på fem prosent for alle offentlig ansatte.
• Underskuddet på statsbudsjettet skal ned til under tre prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP).
• Forhandlinger om endrede pensjonsrettigheter skal starte i høst. Målet er at flere skal stå i jobb lenger.

Kraftig mobilisering
Den siste måneden har de to generalsekretærene Cándido Méndez (UGT) og Ignacio Fernández Toxo (CCOO) reist Spania rundt for å mobilisere foran onsdagens 24 timer lange generalstreik. Dette blir den første generalstreiken i Spania siden 2002 og den første siden den sosialdemokratiske regjeringen til Zapatero kom til makten i 2004.
Vedtaket om å gjennomføre generalstreik ble gjort allerede i juni. De tre månedene som har gått siden den gang, gjør at mange setter spørsmålstegn ved oppslutningen om streiken.
– Helt nødvendig streik
«Aldri tidligere i det spanske demokratiets historie har regjeringen prøvd å angripe så mange av arbeidstakernes sosiale og faglige rettigheter,» tordner de to fagforeningslederne i et bredt anlagt intervju med Spanias største avis El Pais.
De to hevder generalstreiken er helt nødvendig for å markere den sterke, faglige motstanden mot de nye reformene og for å vise muskler i forhold til de kommende forhandlingene om nye pensjonsreformer med regjeringen. Til sammen har UGT og CCOO rundt 2,1 millioner medlemmer.

Fire millioner ledige
Spania har i dag Europas høyeste arbeidsløshet, med mer enn fire millioner arbeidsløse. Regjeringens nye reformer som er ment å gjøre arbeidsmarkedet mer fleksibelt, kommer arbeidsgivernes krav i møte.
Bl.a. er erstatningen som arbeidstakere kan kreve ved oppsigelser, drastisk kuttet, fra 45 til 33 dagers lønn per år man har vært ansatt. Dersom oppsigelsene skyldes vanskelige økonomiske konjunkturer, kan erstatningen kuttes helt ned til 20 dagers erstatning.

Parlamentarisk prøve
Regjeringens arbeidsmarkedsreform ble godkjent av det spanske parlamentet med 168 stemmer (alle fra regjeringspartiet PSOE), 8 i mot og hele 173 blanke. Men reformen er bare midlertidig og skal erstattes av en egen lov som trolig vil være klar til nyttår.
Politiske kommentatorer mener at Zapatero trolig er mer bekymret for de mulige parlamentariske vanskelighetene med å få flertall for den nye loven, enn for onsdagens generalstreik.

Styrkeprøve
For fagforbundene vil den kommende streiken være et mål på hvor kampvillig den spanske fagbevegelsen er. Det er ventet at generalstreiken vil få stor oppslutning blant offentlig ansatte som har sikre jobber.
Den store gruppen av kulturarbeidere som for to år siden gikk aktivt ut og støttet et gjenvalg av Zapatero, har kastet seg inn på de streikendes side. Men for de rundt fire millioner spanske arbeidstakerne som er ansatt på midlertidige kontrakter, kan det derimot være risikabelt å delta i onsdagens streik.
For de to fagforeningslederne er målet for streiken krystallklart; Å få endret Zapateros nye reformer.
– Uansett hva Zapatero sier, er det nemlig mulig, sier Cándido Méndez og Ignacio Fernández Toxo til El País.

Anuncios

Entry filed under: Nyheter. Tags: , , , , , , , , , , , , , .

Strandmekka i sørSpania Project;PIECE TOGETHER FOR PEACE

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorías

Vennligst skriv inn din e-mail adresse her

Flickr Photos

Feeds

septiembre 2010
L M X J V S D
« Ago   Oct »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Statistikk

wordpress statistics


A %d blogueros les gusta esto: