Animate

10 diciembre 2009 at 10:58 am Deja un comentario


20 milliarder i premiepotten

Spanjoler er hektet på lotterier – året rundt. Men ved juletider tipper det over. For når El Gordo – «Tjukken» – trekkes 22. desember, ligger det 20 milliarder kroner i premiepotten!

Kilde: Aftenposten

– Selvsagt har jeg El Gordo-lodd, smiler den lokale bareieren på hjørnet og viser stolt frem en serie lodder som han selger videre til kundene i baren. Som en slags ekstraservice.

Det spanske julelotteriet El Gordo regnes for både å være verdens største – og eldste lotteri. Fra en nokså sped start i 1812, har populariteten økt kraftig. Under fjorårets utgave ble det anslått at 98 prosent av alle voksne spanjoler deltok. I gjennomsnitt brukte hver eneste spanjol – gammel som ung – 65 euro på El Gordo-lodd.

Siden hele 70 prosent av inntektene fra lotterisalget går ut igjen i premier, vil årets samlede premiepott være mer enn 2,3 milliarder euro (rundt 20 milliarder norske kroner). Sjansene for å stikke av gårde med en stor eller liten pengepremie er rundt 15 prosent.

Hvem som helst kan være med på lotteriet. Loddene kjøpes over hele Spania, i spesielle loddboder, på barer eller direkte fra offisielle selgere på gatene. Loddsalget starter i august og går helt frem til trekningen den 22. desember.

Dersom du ikke husket å kjøpe lodder under årets Spania-ferie, så fortvil ikke. Du kan nemlig fortsatt bestille over internett, for eksempel på denne adressen: Thefatone.com.

Spanjolene selv kjøper sine lodder i utvalgte salgsboder. Her kan de lete seg frem til loddserier med sine lykketall. Dessuten er spanjoler flest svært overtroiske. Dersom en loddbod kan skryte av å ha solgt vinnerlodd tidligere år, står gjerne spanjolene i lange køer utenfor. At baren vegg i vegg også har El Gordo-lodder til salgs, betyr ingenting i denne sammenhengen.

Sosialt og morsomt

Hvert hele lodd koster 200 euro, rundt 1700 norske kroner. På grunn av de stive prisene, er hvert lodd delt i ti like store deler (decímos), og alle tidelene deler samme nummer. Prisen på hver tidel er 20 euro.

Det er vanlig at familie, arbeidskolleger, venner og foreninger går sammen og kjøper hele lodder som så videreselges og deles. Går din femsifrede nummerserie inn, blir det som oftest moro. Da deler du nemlig premien med ni andre venner og bekjente, og alle jubler i kor. Juksing er ikke mulig, for alle deltakere sitter med sitt eget lodd.

Vanskelig system

Premiesystemet er vanskelig. Men kort forklart er det slik at dersom du kjøper et tidels lodd til 20 euro, og din femsifrede serie tar hovedpremien i lotteriet, vinner du 300.000 euro. Det gjør også de ni andre som er med og deler på et helt lodd. Om du har et helt lodd, det vil si alle tidelene, vinner du altså tre millioner euro.

Enklere blir det ikke av at det innenfor hver serie igjen kan være til sammen nesten 200 vinnere som alle får sine 300.000 euro (eller drøyt 2,5 millioner kroner) hver.

Til sammen er det mange tusen store og små vinnere i El Gordo, og premiene går fra tre millioner euro (på et «helt» lodd) og helt med til 200 euro.

Tre timers trekning

Helt siden starten i 1812 har trekningen av El Gordo foregått på nøyaktig samme måte: Elever fra barneskolen San Ildefonso i Madrid trekker og synger ut både vinnernumre og vinnerserier høyt foran publikum i Nasjonallotteriets stappfulle sal i Madrid.

Både det statlige fjernsyns- og radioselskapet kringkaster trekningen direkte. Det tar rundt tre timer å komme gjennom den kompliserte trekningen. Senere på dagen, når de heldige numrene er trukket, pleier tv-stasjonene å spore seg frem til vinnerne rundt om i hele Spania. Tradisjonen tro feirer vinnerne gjerne med familie og venner på nærmeste bar.

Finnher.com

Anuncios

Entry filed under: España jul navidad. Tags: , , , , , , , , , , , , .

Barcelona Klipp Dette har du rett på i Spania

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorías

Vennligst skriv inn din e-mail adresse her

Flickr Photos

Feeds

diciembre 2009
L M X J V S D
« Nov   Ene »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Statistikk

wordpress statistics


A %d blogueros les gusta esto: