Siestaen er truet

26 noviembre 2009 at 4:45 pm Deja un comentario


Kilde: Aftenposten
Spanjolenes tre timer lange lunsjpause midt på dagen med god mat, gjerne vin og tilhørende ettermiddagslur, kan snart være historie.
På dine Spania-turer har du helt sikkert opplevd det: Klokken er to på ettermiddagen. Plutselig dras jerngitrene ned foran butikkvinduene, kontorer stenger dørene og gatene ligger nesten folketomme i solsteiken. Først tre timer senere blir bryterne skrudd på igjen.


Som siste land i Europa har Spania tviholdt på den todelte arbeidsdagen med tre timers siesta midt på dagen. Historisk sett har siestaen vært nødvendig på grunn av heten på varme sommerdager. Derfor blir lunsjen, som regnes som dagens viktigste måltid, inntatt klokken 14. Matpausen blir vanligvis etterfulgt av en hvil.

– Nå må det være slutt, mener den spanske foreningen «ARHOE» (Foreningen for mer fornuftige spanske tider) som jobber for å normalisere spansk tid mot EU-landenes.


Omstridt tema

– Spania har innført euroen, nå er det på tide å innføre europeiske arbeidstider med maksimum en times lunsjpause, sier Ignacio Buqueras, presidenten i ARHOE. Foreningen har nettopp avsluttet sin fjerde kongress i Valencia der kongeparet og en rekke framstående spanske politikere deltok for å skape blest om foreningens arbeid.

Men spørsmålet om siestaen er ingen enkel sak, og den diskuteres flittig i spanske medier. Dagens finanskrise rammer Spania svært hardt, og ifølge ARHOE har krisen gjort at mange lytter til de økonomiske argumentene for mer moderne døgnrytmer i Spania.

For eksempel viser statistikkene at spanjoler jobber rundt 200 timer mer enn andre europeere, mens produktiviteten ligger langt under resten av Europa.

– Ingen kan jo jobbe effektivt etter en lang lunsj med vin, og Spania har mye god vin, sier Buqueras til spanske medier.

Buqueras som selv er økonom og professor i informatikk, viser til at spanske selskaper som allerede har lagt om til standard europeisk arbeidstid med maksimum en times lunsjpause, kan vise til kraftig bedring i produktiviteten.

Spanske arbeidsgivere er enige i at den tradisjonelle siestaen gjør arbeidsdagen ineffektiv og har beregnet at den årlig koster Spania åtte prosent av nasjonalproduktet.

Mange ulemper
Også mange spanske politikere har fått øynene opp for miljøproblemene som siestaen skaper. Fordi spanjolene gjerne reiser hjem fra jobben til siestaen, har landet daglig fire rushtider. Forbruket av elektrisitet øker kraftig når lys og luftkondisjoneringsanlegg må stå på flere timer ekstra hver dag.

For spanske familier er heller ikke den delte arbeidsdagen enkel. For å ta igjen de tre timene av arbeidsdagen som siestaen stjeler, jobber spanjolene tilsvarende lenger. Det betyr at forretninger og mange kontorer holder oppe til klokken ni på kvelden.

Småbarnsfamilier sitter i tidsklemma fordi barna skal følges på hjemmefronten med lekser og måltider, samtidig som både mor og far jobber til klokken ni om kvelden.

– Vi har for lengst sett resultatene: Spania ligger på bunn på fødselsstatistikkene og på topp når det gjelder elendige skoleresultater, sier Buqueras.

Treg omstilling
Allerede for fire år siden innførte den spanske regjeringen en lov som kunngjorde at lunsjpausen blant offentlig ansatte skulle reduseres fra tre til én time, klokken 12 – 13. En del offentlige etater og kontorer har fulgt opp og innført «moderne» arbeidstider. Men fortsatt er det langt fram, særlig innenfor privat sektor.

Forklaringen er at det spanske samfunnet har feil døgnrytme, hevder Buquras. Som eksempel viser han til at primetime for nyheter og andre populære tv-programmer nettopp er under siestaen. Allerede neste år regner ARHOE og Buqueras på gjennomslag for ideene om mer rasjonelle arbeidstider i hele Spania.

Anuncios

Entry filed under: Lett blanding. Tags: , , , , , , , , , , , , .

Vinter i Madrid Savner du noe når du er på ferie?

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorías

Vennligst skriv inn din e-mail adresse her

Flickr Photos

Feeds

noviembre 2009
L M X J V S D
« Oct   Dic »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Statistikk

wordpress statistics


A %d blogueros les gusta esto: